Kontakt:

Udruga privatnih poslodavaca u zdravstvu
Rugvička ulica br.1 10000 Zagreb
Tel: 01/6190 001; 6190 003
Fax: 01/6190 005

HNB tečajna lista

Dana
20.02.2019
Srednji
GBP
1
8,466901
USD
1
6,549754
EUR
1
7,405152
Pliva banner

Tražilica

Naš časopis:

Casopis
Časopis prošli
8
Interview
Home Zdravstvene zanimljivosti Usisavač za mozak
Usisavač za mozak

Columbus, Ohio, SAD - Novi aparat usisava krvne ugruške iz mozga pacijenata koji su pretrpjeli moždani udar, omogućujući liječnicima dodatnih pet sati, kako bi smanjili rizik od smrti i invaliditeta. Prije godinu dana, Susan Fargel-McIntosh pretrpjela je moždani udar. Bila joj je paralizirana desna strana tijela i nije mogla govoriti.

„Spustila sam se s kata moje kuće kako bih nahranila pse i odjednom sam ispustila zdjelu s njihovom hranom, ne shvaćajući zašto sam je ispustila. Razmišljala sam kako bih trebala otići u dnevnu sobu i leći, ali sam jednostavno pala na pod.“

Pri dolasku u bolnicu su već prošla tri sata od početka moždanog udara, prekasno da bi liječnici upotrijebili TPA – uobičajeni tretman kod moždanog udara, ali je još uvijek bilo dovoljno vremena za novi proizvod zvan Penumbra.

„Razdoblje od osam sati je omogućilo duže razdoblje intervencije, računajući od sata otkad je pacijent zaprimljen u bolnicu i otkad ih se počelo zbrinjavati, međutim, pacijentima se također omogućuje teroretska šansa da će imati manje izgleda za krvarenje, kaže Ronald F. Budzik jr. liječnik, neuroradiolog i glavni istraživač u Riverside Methodist Hospital u Columbusu, Ohio.

Operacija se izvodi na način da se kateter uvede putem male incizije u preponi i putem krvnih žila dovede do blokade u mozgu. Penumbra usisava ugrušak. Nova studija dokazuje da takav postupak ponovno uspostavlja protok krvi u 82 posto od 125 pacijenata. 60 posto njih pokazalo je neurološko poboljšanje.

„Prvi puta nakon što uvodite aparat u krvnu žilu, bio je jedan od onih iskustava kad vas prolaze žmarci i kada zadrhtite od uzbuđenja, shvativši da je pacijent upravo počeo pričati, a do prije nekoliko minuta to nije mogao.“, kaže dr. Budzik.

Upravo to se dogodilo g-đi Fargel-McIntosh. „Liječnik me upitao kako sam, odgovorila sam „dobro“, zamislite, mogla sam pričati i osjećati vlastite prste“! G-đa Fargel-McIntosh se u potpunosti oporavila i jedini simptom koji još uvijek povremeno ima je drhtav rukopis

Izvor: www. ivanhoe.com