Kontakt:

Udruga privatnih poslodavaca u zdravstvu
Rugvička ulica br.1 10000 Zagreb
Tel: 01/6190 001; 6190 003
Fax: 01/6190 005

HNB tečajna lista

Dana
20.02.2019
Srednji
GBP
1
8,466901
USD
1
6,549754
EUR
1
7,405152
Pliva banner

Tražilica

Naš časopis:

Casopis
Časopis prošli
8
Interview
Home Zdravstvene zanimljivosti Pas – pomagač u autizmu
Pas – pomagač u autizmu
New Orleans, Louisiana, SAD - Kako pomoći djetetu s autizmom? Kako je jednom od 150 8-godišnje djece dijagnosticiran autizam ili poremećaj iz autističnog spektra, roditelji i liječnici pokušavaju pronaći nov način da pomognu takvoj djeci u budućnosti. Za neke, pomoć je došla od neočekivanog četveronožnog prijatelja.

Oduvijek je Matthew bio nekako poseban, kaže njegova mama Jennifer Plunk. „Znao je abecedu i razlikovao je boje, i to prije navršenog prvog rođendana. Zvali smo ga čudom od djeteta.“ Međutim, bilo je nekih pojava koje nisu bile tako idilične… „Zamijetili smo da ga buka i neke posve uobičajene situacije potpuno izbacuju izvan kontrole“.

Navršivši tri godine, Matthewu je dijagnosticiran Aspergerov sindrom, poremećaj iz autističnog spektra. Njegova majka se jako trudila omogućiti mu svu moguću pomoć, koja uključuje i školovanje u domu, te naposljetku – i terapijskog psa Ajaxa.

„Nikad ne bismo očekivali pomoć dlakavog četveronošca, ali je utjecaj bio velik“ kaže Jennifer. Ajax je dresiran kao terapijski pas za autizam. Kada Matthew postane nervozan, samo njuškanje Ajaxa je dovoljno da se Matthew udobrovolji.

Ajax pomaže Matthewu da nekamo ne odluta ili ga smiruje. „Zamijetili smo da se intenzitet Matthewovih ispada znatno smanjio“, Specijalist za autizam, Maria Blanco tvrdi da psi kao Ajax mogu biti korisni. „Postoje dokazi koji ukazuju da se život u obiteljima zaista poboljšao, a stvorena je snažna veza između djeteta i psa.“ Matthew kaže: „Sretan sam nakon što sam dobio Ajaxa, volim ga i dajem mu poljubac.“

Matthew i Ajax se zajedno suočavaju s Aspergerovim sindromom.  Terapijski psi su vrlo skupi, Matthew-ova obitelj je trebala prikupiti 13.000 USD kako bi ga dobila, a velik broj obitelji nalazi se na listama čekanja, nadajući se dobiti terapijskog psa u obitelj.

Izvor: www.ivanhoe.com